Lokal cukierni „Solidarność”

Wróć na stronę główną

Punktem wyjściowym projektu był trójkąt znajdujący się w logo cukierni Solidarność.  W wielu elementach przestrzeni znajdują się odwołania do owego sygnetu. Najbardziej wyrazistym jest trójkąt zieleni na bocznej ścianie lokalu. Wypełnienie nie zostało wybrane przypadkowo. Inspiracją był dla nas kolor „Złotego Orzecha” marki Solidarność. Zieleń wykorzystaliśmy również do oddzielenia części sklepowej od kawiarnianej oraz do dodania intymności na tarasie poza sklepem. Ponadto charakterystyczny trójkąt został wykorzystany do oddzielenia posadzki pod ladą, oraz w krzesłach i w drzwiach obrotowych. Kolejnym ważnym elementem są półki sklepowe, kawiarniane oraz ekspozycja. Bazują one na tym samym powtarzalnym rytmie również opartym na trójkącie. Kolejną inspiracją, z której zaczerpnęliśmy, był kolor śliwki nałęczowskiej i to on dodał charakteru wnętrzu. Pojedyncze elementy doskonale wpasowały się w przytulną przestrzeń nadając jej wyrazistości i smaku. Kształt tarasu został uwarunkowany pieszym ciągiem komunikacyjnym odwiedzających galerię gości. Uniknęliśmy w ten sposób tarasowania przejścia. Jednocześnie półotwarta przestrzeń zachęca do odwiedzenia nowego lokalu.

Projekt wykonany w zespole z www.lukaszkowal.pl